ПО ДОМОВЕТЕ
СЪВМЕСТЕН ПРОЕКТ
НА
RUSSIA BEYOND THE HEADLINES и SIBERIA:JOINING THE DOTSАнна груздева


Малая Сия: дом на земята и под земята
Опознайте двата свята на малко сибирско село
1
Мъничкото село Малая Сия в Хакасия е сгушено в полите на планината Кузнецки Алатау на брега на спокойната река Бели Июс. Изглежда, че в това сибирско селище, навяващо тъга с празните си дървени къщи с черни очи-прозорци, отдавна няма никакъв живот. Но това е заблуда на онези, свикнали да мислят, че животът е на повърхността на земята, а домът означава задължително топло легло.
Пещерни хора
Според статистиката от последното преброяване на населението тук живеят 32 души, а по думите на местни жители – не повече от 15 души. За продукти пътуват до съседното село – оттам всеки ден УАЗ, който в Русия наричат "буханка" (в превод – самун хляб, заради външната прилика), докарва тук пресен топъл хляб и пощата.
В Малая Сия активният живот е под земята. В това кътче на Хакасия има повече от 40 пещери. Сред тях има такива, които не са много страшни, като например Археологическата – това е пещера за екскурзии на ученици, които идват в Сия през ваканциите, за да могат под надзора на водач да се покатерят из сложните пещерни лабиринти и радостно да се омажат с оранжева глина.

А в пещери от типа на Кашкулакската, която народът нарича "пещерата на черния дявол" и "кутията на Пандора", се спускат опитни спелеотуристи, запасени за подземното пътешествие с храна, десетки метри здраво въже, професионално оборудване и дори спални чували за подземни нощувки.

Пещерите на Малая Сия стават популярни сред спелеолозите едва през ХХ век. До преди това те били издигнати в култ: още от каменната епоха шамани, ловци, обитатели на тайгата и жители на планините извършвали тук обреди и принасяли в жертва животни. Дори и днес тук "правят магии" – е, вярно, че вече за пари.

Елена е местна жителка, която иронично казва:
"Често "шаманите", които се стараят да направят впечатление на клиентите си, се чувстват длъжни да вземат със себе си в пещерата връзка мащерка или индийски благовония, да ги запалят и по този начин да извършат "ритуал за очистване" или "общуване с духовете". От това сериозно страда както екологията на пещерата, така и прилепите, чиято численост за последните години значително е спаднала. Често такива обреди са просто бизнес".
Елена
зоолог, жителка на Мала Сия
В Малая Сия се намира втората по дължина пещера в Сибир – "Кутията на Пандора". Дължината ѝ е около 11 км, а дълбочината – повече от 180 м. В тази пещера има около 400 езера с чиста вода, обкръжени от пещерни лабиринти и кладенци, където живеят прилепи.

Средната температура в пещерата е от 0 до +10 °C, затова туристите се стараят да се обличат топло. А за прилепите такава температура е оптимална, за да могат от средата на септември до средата на юни комфортно да зимуват – да спят.

"Кутията на Пандора" е трудна пещера, в която не трябва да се влиза без подготовка и придружаване от опитни спелеолози.
2
Блуждаещи в тъмнината
Елена, жителка на Мала Сия, е човекът-проводник между селския и подземния свят; пламъкът, към който като пеперуди долитат хора от всички кътчета на Сибир. Нейната къща е единствената, която изглежда обитаема в това село: на покрива има парцален спелеолог в старо яке и червена каска, на верандата е подредено забравено от туристите оборудване, дрехи и обувки, които могат да бъдат взети, ако е необходимо. В двора има купчина дърва за огрев, а в къщата – безкрайни стелажи с книги, печка, котка и уют.
На пръв поглед изглежда, че най-подходящото място за тази обаятелна и умна жена е университетската катедра на някой голям ВУЗ, а не забравеното от бога селце Малая Сия. Но Елена с усмивка отговаря, че на нея ѝ харесва на село, защото "тук можеш сам да изградиш ритъма си на живот, без да се блъскаш с хората в автобуса". Нейният дом са пещерите. Елена е зоолог по специалност. Живее в Малая Сия от 1990-те години.
"Тук винаги е имало интересни спелеоложки срещи: идвали са археолози, геолози, бардове и различни други необикновени хора. Интересното общуване с тях винаги ме е увличало", разказва Елена на чашка чай.
Елена
зоолог, жителка на Мала Сия
Сега заедно с мъжа ѝ дават под наем къщи за гости на туристи и са пазители на неголяма, но рядка музейна колекция. С Елена влизаме в стаята на музея, която повече прилича на таван с антики или на осветена от крушка пещера, и жената започва да показва артефакти, които туристите ѝ носят от пещерите или намира сама.
"Това е зъб от пещерен лъв", Елена взима от полицата красива блестяща кост. "Рядка находка за Сибир, която доказва, че пещерни лъвове е имало не само в Европа, както се е смятало преди, но и в Русия".
Колекцията на Елена включва и зъб от пещерна хиена, череп на млада мечка, убита от местни бракониери, фигурни сталактити и сталагмити, консервирани в спирт прилепи, включени в Червената книга, намерени загинали в пещерите. Работейки като зоолог, Елена изобщо не скучае в Малая Сия.
За Томския държавен университет и заинтересованите учени Елена провежда мониторинг на прилепите в Археологическата пещера, самостоятелно им поставя пръстени, а също така просвещава туристите, защото именно те с ярката светлина от фенерите си, с фотоапаратите и шума си най-често нарушават покоя на прилепите, изпаднали в дълбока пещерна анабиоза.
Text by Anna Gruzdeva.
Edited by Joe Crescente.
Design and layout by Yulia Shandurenko.
Images credits: Lori/Legion-Media, Shutterstock, Geophoto,
Alexander Kolbasov/TASS,
Anna Gruzdeva / Siberia: Joining the dots.

© 2016 All Right Reserved. Russia Beyond The Headlines
info@rbth.com
Made on
Tilda